Back to Top
Přejít k hlavnímu obsahu

Produkty od drobných pěstitelů a chovatelů na jednom místě

Články

Kdy řezat ovocné stromy?

Kdy řezat ovocné stromy?

28.1.2021
Také vás zajímá kdy je ideální doba pro řez ovocných stromů?Je třeba zvolit nejen vhodné období pro daný druh dřeviny, ale také postup na míru jejímu druhu a typu. Stromy nesou své ovoce i bez prořezání ale právě dobře provedeným řezem dáme ovoci více slunce a snižujeme i výskyt houbových chorob.
Sazení česneku

Sazení česneku

28.9.2020
Podzim je tu a pomalu začínáme připravovat zahradu na zimu. Ještě sklízíme poslední plody naší práce, mohou to být jablka, hrušky, vinná réva aj. V tomto čase je také nejvhodnější doba pro sázení stromu a keřů. Jak okrasných tak i ovocných. Pokud už máme záhony prázdné je dobré je osít zeleným hnojemín, například svazenkou vratičolistou. Také je tu správný čas na sázení česneku.
Pěstování cuket, jak na to?

Pěstování cuket, jak na to?

11.5.2020
Cuketa je velmi vděčná zelenina. Patří do čeledi tykvovitých rostlin. Její původ šahá do daleké Střední Ameriky. Ovšem za cuketu, jak ji známe my, vděčíme Itálii. V této zemi je také cuketa velmi oblíbenou v místní kuchyni. Ono i název cuketa pochází z italského "zucchine". Pokud se rozhodnete o výsadbu cuket ze semen, měli byste s tím začít právě nyní, tedy počátkem května.
Sucho je problémem nejen dnes, ale hlavně v budoucnu

Sucho je problémem nejen dnes, ale hlavně v budoucnu

5.5.2020
O suchu se v naší zemi mluví hlavně posledních zhruba 5 let. Někteří mají pocit, že by sucho mohlo trvat do nekonečna, ale nemusí tomu tak být. Je velmi pravděpodobné, že příjdou roky bohatší na vodu a příjde i opačný problém, povodně. I to patří ke zdejšímu klimatu. Oteplování země působí to, že v našem kraji bude docházet k větším extrémům. Po letech sucha, mohou přijít období většího množství vody. Případně silné bouřky, které se v posledních letech více a více objevují v pozdějších hodinách. Což také nebylo zvykem.
Zavřené obchody/prodej ze dvora

Zavřené obchody/prodej ze dvora

15.3.2020
Prodej ze dvora není zatím nijak omezen a zdá se bezpečnější než vyrazit do supermarketu. Prodejem svých domácích produktů - zelenina/ovoce, vajíčka. marmelády, med, ořechy aj... možná někomu pomůžeme si takto tyto věci obstarat. Zkusme přečkat tuto nelehkou situaci společně a navzájem si pomáhat.
Pravidla prodeje ze dvora a EET

Pravidla prodeje ze dvora a EET

10.3.2020
Připravili jsme pro vás souhrn informací, které budete potřebovat pokud budete prodávat svoje přebytky ze zahrádek z domu nebo prodávat na trzích atd..
JARO - kdy sít a sázet zeleninu?

JARO - kdy sít a sázet zeleninu?

9.3.2020
Jaro už je tu a s tím je spojené a výsadba zeleniny, stromů a keřů. Co a kdy zasít/zasadit to si ukážeme v tom to článku.
Přebytky ze zahrádek

Přebytky ze zahrádek

9.3.2020
Pro posouzení, zda evidovat tržby pocházející z prodeje přebytků ze zahrádek, je rozhodné, zda má takový prodej formu příležitostné činnosti nebo formu podnikání.
Podmínky prodeje ze dvora

Podmínky prodeje ze dvora

25.12.2019
Jakým způsobem je u nás legislativně upraven prodej ze dvora, jaké produkty lze prodávat a v jakém množství? To si nyní vysvětlíme v následujícím článku. Prodej ze dvora lze vysvětlit jako: přímé dodávání malého množství produktů v místě výroby / prodej na tržnicích a tržištích / dodávání do místní maloobchodní prodejny, která dodává produkty konečnému spotřebiteli
Kalendář sezónnosti ovoce a zeleniny

Kalendář sezónnosti ovoce a zeleniny

25.12.2019
Připravili jsme pro vás kalendář sezonního ovoce a zeleniny. Které ovoce a zelenina se kdy dá sehnat a pěstovat. Vždyť nejlepší je vždy zelenina čersvá a přímo od zdroje.
Chov slepic - zima

Chov slepic - zima

25.12.2019
Slepice přes zimní období potřebují kurník - nejlépe zateplený. Jelikož snášení vajec je energeticky velmi náročný proces, nosnice potřebují neustálý přístup k čisté vodě a pravidelné výživné krmení.
Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb

25.12.2019
Nezbytnou ingrediencí pro výrobu kvasu je žitná mouka. My jsme pracovali s jemně mletou celozrnnou, ale dobře funguje i žitná chlebová. Dále budete potřebovat hladkou pšeničnou mouku, sůl a drcený nebo mletý kmín nebo chlebové koření.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více zde.